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A Judge’s Service on a Non-Profit Organization’s  
Committee that Performs Fund-Raising 

 
Issue: May a judge serve as chair of a committee at a not-for-profit organization 

where the committee’s roles include fund-raising? 

Answer: Yes, provided the judge has no role in fund-raising activities. 

Facts: The Requestor serves on the Board of a non-profit organization that provides 
workforce development and educational services for women seeking employment in 
health care and allied fields. 

Requestor has been a member of the development committee; one of the 
committee’s functions is to raise money. Requestor does not participate in these fund-
raising activities. Requestor has been asked to serve as chair of the development 
committee. 

Discussion: Rule 3.7 discusses the proper scope of a judge’s participation in 
various organizations, including not-for-profit organizations similar to the organization at 
issue. In contrast to the language of Canon 4C(2) of the prior version of the Code of 
Judicial Conduct, which flatly prohibited a judge to solicit funds for any such 
organization, Rule 3.7 explicitly allows some fund-raising activity where such activity 
does not create a possibility of coercion. Subsection (2) expressly allows a judge to solicit 
from members of the judge’s family or from judges over whom the judge does not have 
supervising or appellate authority. 

Similarly, Rule 3.1 allows judges to participate in extrajudicial activities like the 
not-for-profit at issue here. Comment 3 to Rule 3.7 permits a judge limited participation 
in fund-raising connected activities, specifically allowing “. . . a judge to serve as an 
usher or food server or preparer, or perform similar functions . . . such activities are not 
solicitation and do not present an element of coercion or abuse of judicial office.” 
Comment to Rule 3.7, [3]. Comment 4 goes on to note that the identification of a judge’s 
position on letterhead used for fund-raising by a civic organization does not violate the 
Rules so long as similar designations are used by other persons.  

Since the activities here do not involve the Requestor soliciting funds, 
participation as chair of that committee is permitted. However, the Requestor should 
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clarify that he has no involvement in the fund-raising activities, and may recommend that 
a vice chair be named, specifically designated to cover all fund-raising activity during the 
Requestor’s tenure as chair to avoid any possible Rule 1.2 or 1.3 concerns.  

As the Committee noted in Opinion 2014-30 regarding The Ice Bucket Challenge, 
“Broadly speaking, with respect to fund-raising activities . . . the ethics questions that 
arise typically do not involve whether a judge can participate, but rather, the manner in 
which he or she does so. Accordingly, every situation must be analyzed based on the 
facts presented and great care must be taken to avoid action that may be perceived as 
coercive or an invitation to court favor with the judge.” 

Application: The Judicial Ethics Committee cautions that this Opinion is 
applicable only prospectively and only to the conduct of the Requestor described herein, 
to the extent of the Requestor’s compliance with this letter. Omission or misstatement of a 
material fact in the written request for opinion negates reliance on this Opinion.  

Additionally, this Opinion should not be considered to be binding indefinitely. The 
passage of time may result in amendment to the applicable law and/or developments in the 
area of judicial ethics generally or in changes of facts that could affect the conclusion of 
the Committee. If the request for advice involves a continuing course of conduct, the 
Requestor should keep abreast of developments in the area of judicial ethics and, in the 
event of a change in that area or a change in facts, submit an updated request to the 
Committee. 

 


