
SUPREME COURT OF MARYLAND  

NOTICE OF PROPOSED RULE CHANGE  

 The Supreme Court of Maryland, on its own initiative, proposes to amend 

Maryland Rule 16-701, as set forth in the attached proposed amendment to that rule.  

Interested persons are asked to consider the Court’s proposed rule change, and to 

forward, on or before February 13, 2024, any written comments they wish to make to the 

Clerk at  supremecourtclerk@mdcourts.gov or: 

Gregory Hilton, Clerk 
Supreme Court of Maryland 

361 Rowe Boulevard, 4th Floor 
Annapolis, MD 21401 

 

The Court will consider the adoption of this rule change along with the changes 

proposed in the 220th Report of the Standing Committee on Rules of Practice and 

Procedure at an open meeting on Thursday, February 29, 2024 at 10:00 a.m. via Zoom. 

Anyone wishing to testify at the open meeting should notify the Clerk of the 

Supreme Court by Friday, February 23, 2024 at the email or physical address shown 

above. In the notice include your name and contact information, including an email 

address. 

 

              
        Gregory Hilton 
        Clerk 
        Supreme Court of Maryland  
 

  

mailto:supremecourtclerk@mdcourts.gov


MARYLAND RULES OF PROCEDURE 

TITLE 16 – COURT ADMINISTRATION 

CHAPTER 7 – MISCELLANEOUS JUDICIAL UNITS  

 

AMEND Rule 16-701 by adding language to (d)(1)(D) as follows:  

 

RULE 16-701.  RULES COMMITTEE 

.  .  .  

(d) Terms. 

(1) Generally. Except as otherwise provided in subsection (d)(2) of this Rule, in an 
Order appointing or reappointing a member of the Rules Committee effective on or 
after July 1, 2016: 

(A) the full term of each member is five years, except that (i) the term of the 
circuit court clerk is five years or during the incumbency of the individual as a 
circuit court clerk, whichever is shorter; and (ii) the term of an incumbent judge 
is five years or during the incumbency of the individual as a judge of the court 
upon which the individual was serving at the time of appointment, whichever is 
shorter; 

(B) the full terms of the members shall commence on July 1, and, insofar as 
practicable, the terms shall be staggered; 

(C) the term of a member serving a full two- or three-year term on June 30, 2016 
shall be extended for an additional period of two years and, subject to subsections 
(d)(1)(D) and (E) of this Rule, the member may be appointed to a five-year term 
at the conclusion of the member’s extended term; 

(D) Unless an additional term or terms are approved by the Court in its discretion, 
Aa member may not serve more than two consecutive full terms, regardless of 
the length of either term; and 

(E) if a member is initially appointed to fill the unexpired term of a former 
member, and the remainder of the unexpired term is one year or less, the period 
of consecutive service also may include the remainder of the term of the former 
member. A period greater than one year shall be considered a full term for the 
purpose of determining terms of consecutive service. 

  
 


