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Issue:   A judge has requested an opinion as to whether the judge may allow his or her 
name to appear, along with a number of others, on the letterhead of an invitation sent to 
members of the bar, inviting them to join an alumni committee of a non-profit 
organization that provides pro bono legal services to indigent persons. 
 
Answer:  Yes. 
 
Facts:   The inquiring judge has joined an alumni committee of a non-profit organization 
that provides pro bono legal services to indigent persons.  Members of the committee 
agree to attend a special celebratory event of the non-profit organization; to make a 
contribution to a fund supporting the work of the organization; and to encourage others to 
attend the celebratory event.  The organization will be sending a letter to members of the 
bar inviting other alumni to join the committee.  The inquiring judge’s name, along with 
those of other current members of the committee, will appear on the letterhead of the 
invitation but the judge will not be a signatory on the letter. 
 
Discussion:   According to the Comment to Rule 1.2 of the Code of Judicial Conduct 
(Md. Rule 16-813), judges should “support professionalism within the judiciary and the 
legal profession, and promote access to justice for all.” Support of organizations that 
provide pro bono legal services to indigent persons serves to “promote access to justice 
for all.”  Therefore, it is acceptable for the inquiring judge to be a member of the alumni 
committee.  The issue presented for consideration is the appearance of the judge’s name 
on the letterhead of the invitation. 
 
Rule 3.7(a) reads: 
 

Subject to the requirements of Rules 3.1 and 3.6, a 
judge may participate in activities sponsored by 
organizations or governmental entities concerned 
with the law, the legal system, or the administration 
of justice, and those sponsored by or on behalf of 
educational, religious, charitable, fraternal, or civic 
organizations not conducted for profit, including the 
following activities: 
(1)  assisting such an organization or entity in 
planning related to fund-raising, and participating in  
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the management and investment of the organization's 
or entity’s funds; 
(2)  soliciting contributions for such an organization 
or entity, but only from members of the judge’s 
family, or from judges over whom the judge does not 
exercise supervisory or appellate authority; 
(3)  soliciting membership for such an organization 
or entity, even though the membership dues or fees 
generated may be used to support the objectives of 
the organization or entity, but only if the organization 
or entity is concerned with the law, the legal system, 
or the administration of justice[.] 

 
From the information provided, it appears that the inquiring judge would not be 
personally or directly “soliciting contributions”.  Rather, the judge’s name, along with 
others, would appear on the letterhead of an invitation sent to certain members of the bar, 
inviting them to join a committee of the organization’s alumni.  The signature on the 
invitation will be that of “some other person of note”. 
 
The Comment to Rule 3.7 provides that “[i]dentification of a judge’s position in 
educational, religious, charitable, fraternal, or civic organizations on letterhead used for 
fund-raising or membership solicitation does not violate this Rule. The letterhead may list 
the judge’s title or judicial office if comparable designations are used for other persons.”  
The appearance of the inquiring judge’s name on the letterhead in question is within the 
ambit of the Rule and is therefore permissible. 
 
If the requested role of the inquiring judge is to be considered “solicitation”, it is covered 
by 3.7(a)(3): “soliciting membership for an organization or entity . . . concerned with the 
law, the legal system, or the administration of justice.” As quoted above, the Rule 
expressly allows that activity “even though the membership dues or fees generated may 
be used to support the objectives of the organization or entity[.]” 
 
Application:  The Judicial Ethics Committee cautions that this opinion is applicable only 
prospectively and only to the conduct of the requestor described in this opinion, to the 
extent of the requestor’s compliance with this opinion.  Omission or misstatement of a 
material fact in the written request for opinion negates reliance on this opinion. 
 
Additionally, this opinion should not be considered to be binding indefinitely.  The 
passage of time may result in amendment to the applicable law and/or developments in 
the area of judicial ethics generally or in changes of facts that could affect the conclusion 
of the Committee.  If you engage in a continuing course of conduct, you should keep  
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abreast of developments in the area of judicial ethics and, in the event of a change in that 
area or a change in facts, submit an updated request to the Committee. 
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