
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS — GENERAL BAR EXAMINATION

1.  If a person is not a graduate of a law school approved by the American Bar Association,
how can he or she qualify to take the Maryland Bar examination?

Bar Admission Rule 4(b) authorizes the State Board of Law Examiners to waive the
standard educational requirements if the person has passed the bar examination of another state,
is a member in good standing of the Bar of that state, and, in the Board’s opinion, is qualified by
reason of education, experience, or both to take the bar examination.  

Each waiver request is evaluated individually and on its own merits. 

See the link, “Waiver for Graduates of Non-ABA Law Schools,” for the procedure to
apply for a waiver of the standard educational requirement.  

2.  Does Maryland accept an Multistate Bar Examination (MBE) score achieved in another
state?

Beginning with the July 2000 examination, Maryland will no longer accept prior MBE
scores.  Maryland will continue to accept concurrent MBE scores.   See Board Rule 4.

3.  How can I get information about the tests published by the National Conference of Bar
Examiners and its other services (including transfer of MBE scores).

The Internet Uniform Resource Locator (URL or WEB address) for the National
Conference of Bar Examiners is www.ncbex.org; the site has links to most other states, as well
as other information of interest to Bar applicants.

4.  How can I get information about admission requirements of other jurisdictions?

The American Bar Association has a website at www.abanet.org/legaled which includes
all of the information from its publication entitled Comprehensive Guide to Bar Admission
Requirements.  The site contains a wealth of detail about Bar admission  requirements, as well as
Bar statistics.


